Košický kraj sa považuje za lídra v strednom odbornom školstve

25.04.2012 Košice

Košice 25. apríla (TASR) - Košický samosprávny kraj (KSK) sa stal slovenským lídrom v strednom odbornom školstve. Už štyri roky sa mu darí úspešne prepájať odborné vzdelanie s praxou. Konštatovali to dnes zástupcovia kraja na medzinárodnej konferencii v Košiciach. Kraj uplatňuje na školách Koncepciu odborného vzdelávania, ktorú schválili poslanci regionálneho zastupiteľstva ešte v roku 2008.

KSK už v čase pred finančnou krízou oslovil zamestnávateľov, ktorí spoluprácu s odbornými školami v kraji uvítali. "V tom čase bol nedostatok absolventov stredných škôl, teda manuálnych, nenáročných profesií na trhu práce," vysvetlil TASR vedúci odboru školstva KSK Štefan Kandráč.

V rámci Košického kraja už funguje 10 centier odborného vzdelávania, ktoré podľa Kandráča výrazne skvalitňujú prípravu mladých odborníkov v rôznych odboroch. Pri každom z centier funguje niekoľko pracovísk. Firmy na ne prispeli finančne, ale aj technikou.

Košická oceliarska firma U.S.Steel zastrešila podľa Kandráča do 20 zamestnávateľov, ktorí intenzívne spolupracovali a komunikovali už pri tvorbe novej koncepcie vzdelávania. "Naše centrá fungujú, vedú ich najlepší odborníci a zamestnávatelia, poskytujú materiály pre prácu tak, aby sa žiaci v rámci bežného vyučovacieho procesu stretávali s tým najmodernejším," povedal Kandráč. Centrá majú k dispozícii také stroje, s ktorými sa absolventi neskôr stretnú aj v praxi. Centrá pomáhajú napr. aj vzdelávaniu zamestnancov firiem, ale aj iným inštitúciám, napr. pri rekvalifikačných kurzoch.

Odbor školstva KSK sa podľa Kandráča snaží v kraji takisto udržať zdravý pomer medzi počtom gymnázií a odborných škôl. "V sieti škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti máme 30 percent gymnázií a 70 percent odborných škôl, taký pomer považujeme za optimálny," zhodnotil šéf odboru školstva.

KSK chce aj v budúcich rokoch bojovať o svojich žiakov v konkurencii súkromných a cirkevných škôl. Naďalej plánuje vytvárať efektívnu sieť študijných a učebných odborov na stredných školách podľa potrieb absolventov pre trh práce.

Centrá odborného vzdelávania v Košickom kraji sú zamerané na rozličné profesie: stavebníctvo, hutníctvo a strojárstvo, informačné a sieťové technológie, automobilový priemysel, hotelierstvo, kaderníctvo či nábytkárstvo.
 

Vyberte región